Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura 2000 gebied.
Stille kern in het Drents-Friese Wold
Het Nationaal Park Drents Friese Wold ondergaat sinds 2020 een metamorfose. Eén van de doelen in het Beheer- en Inrichtingsplan van het Nationaal Park is het inrichten van een stille kern om meer ruimte te bieden aan natuurlijke processen in het gebied. Dat houdt onder meer in dat delen van het gebied niet of nauwelijks meer beheerd worden en dat de wandel- fiets- en ruiterpaden minder toegankelijk zullen worden omdat omgevallen bomen blijven liggen om die natuurlijke processen mogelijk te kunnen maken.
Alle maatregelen zijn er op gericht om het gebied natuurlijker, aantrekkelijker en beleefbaarder te maken: genieten van de natuur over aangelegde en onderhouden paden, langs gemarkeerde routes, of juist niet: allemaal in een gebied met meer ‘wilde natuur’ kan ontstaan. En als dat ergens in Nederland gerealiseerd kan worden, dan is dat wel in het Drents-Friese Wold… De realisatie van een stillere kern, zonder gemarkeerde routes en ruimte om echte natuur te beleven, komt stap voor stap dichterbij.
Aanpassing Wandelroutes
Het vroeger productiebos kenmerkte zich door enorme lange en rechte paden. Dat die paden er uit gaan is zeker niet verkeerd en kan een wandelroute een enorm stuk aantrekkelijker maken. De variatie van het landschap in het Nationaal Park is zo uniek: het bos, de heide, de stuifzand duinen en het groene landschap. Dat hoor je vaak terug van de wandelaars die het Drenthepad lopen. Samenwerkend met de terreinbeheerders, gemeente en recreatieschap Drenthe hebben we voor het Drenthepad een gelijkwaardige en misschien zelfs wel mooiere etappe weten te realiseren.
Vernieuwing Drenthepad bijna jaar vervroegd
De verandering van etappe 4 (Diever – Appelscha) zou pas begin 2025 worden uitgevoerd. Echter was de wateroverlast, vanwege de grote hoeveelheid regen in de afgelopen 7 maanden, aanleiding om te besluiten dat deze etappe in zijn geheel vervroegd te vernieuwen. Met de inzet van veel vrijwilligers is in de afgelopen week de nieuwe geel-rode markering aangebracht en is gelijktijdig de oude routemarkering verwijderd. 3 dagen buffelen met 5 vrijwilligers.
Met motregen en 26o op het Aekinderzand is de etappe in 68 uur door de vrijwilligers weer om van te genieten.