Etappe 4
Diever – Appelscha
Kenmerken van deze etappe: Vennen, Bos, Heide en zand(grond)
LET OP! Deze etappe is, wegens wateroverlast in zijn geheel definitief aangepast per 19 maart 2024.
Nadat je Diever achter je hebt gelaten wandel je het tweede Nationaal park in. Het Drents Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied met een stille kern waar flora en fauna op de eerste plaats komen. Na verloop van tijd kom je op het Wapserveld en via Wateren kom je al snel op Aeckingerzand of ‘Kale Duinen’’, een enorme stuifzandgebied waar nauwelijks begroeiing voorkomt, een ideaal broedgebied van de tapuit. Door de weinige begroeiing hebben wind en zand hier vrij spel en blijft het een dynamisch gebied dat telkens veranderd. Naast heide, stuifzand en graslanden bestaat het Nationaal Park uit het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land met reeën, boommarters, hermelijnen, wezels,vossen… en sinds kort ook de wolf.
Download de routebeschrijving van de gewijzigede route
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Restricties voor honden
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Drents Friese Wold bij Oude Willem
Aekingerzand / Kale duinen bij Appelscha
Uniek en Grenzeloos Nationaal Park
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een grandioos, uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Na de Veluwe is het Drents-Friese Wold het
grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Heide, stuifzand, vennen en veen vormen er de krenten in de pap. Rond 1850 exploiteerden de boeren de heide zo intensief dat de vegetatie sterk beschadigden en het zand ging stuiven. In die tijd vormde dat een ernstige bedreiging voor de dorpen en akkers.
Om de zandverstuivingen te beteugelen werden de eerste bossen aangeplant. Vanaf het begin van de 20e eeuw begon men de heidevelden grootschalig te bebossen.
De boswachterij Drents-Friese Wold en de bossen van Berkenheuvel en Boschoord zijn toen ontstaan. Andere delen van de voormalige heide zoals bij Wateren en Zorgvlied zijn ontgonnen tot landbouwgrond.
Genieten van een rijke flora en fauna.
Meer weten?
Diever - William Shakespeare (1564-1616)
De Britse schrijver en dichter William Shakespeare wordt door velen beschouwd als de grootste schrijver voor het theater ooit. Hamlet is zijn bekendste stuk. Vele van zijn strofen als 'To be or not to be', worden nog steeds gebruikt. Shakespeare Diever is een begrip in de Nederlandse theaterwereld. Als eenvoudige toneel vereniging begonnen is het nu een theater van statuur.
Schultehuis Diever
Aan de brink in Diever vindt men het Schultehuis, de vroegere ambtswoning van de Schultes van Diever. Het werd in 1604 gebouwd. De Schulte is een rechterlijk functionaris op lokaal niveau. Hij werd benoemd door de landsheer of diens stadhouder. Na 1600 deden de drosten een voordracht aan de stadhouder en bepaalden zo in feite de schultenbenoeming zelf. Vanaf 1692 echter lag de benoeming van schulten bij de landsdag.
Aekingerzand
Het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand is de laatste binnenlandse broedplaats van de tapuit. Een kudde schapen met herder zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied. Tijdens het broedseizoen, tussen 1 maart en 1 september is het gebied niet toegankelijk voor honden.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!