Etappe 4

Diever – Appelscha

23,1 km
6 uur

Kenmerken van deze etappe: Vennen, Bos, Heide en zand(grond)

LET OP!  Deze etappe is, wegens wateroverlast in zijn geheel definitief aangepast per 19 maart 2024.

Nadat je Diever achter je hebt gelaten wandel je het tweede Nationaal park in. Het Drents Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied met een stille kern waar flora en fauna op de eerste plaats komen. Na verloop van tijd kom je op het Wapserveld en via Wateren kom je al snel op Aeckingerzand of ‘Kale Duinen’’, een enorme stuifzandgebied waar nauwelijks begroeiing voorkomt, een ideaal broedgebied van de tapuit.  Door de weinige begroeiing hebben wind en zand hier vrij spel en blijft het een dynamisch gebied dat telkens veranderd. Naast heide, stuifzand en graslanden bestaat het Nationaal Park uit het één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land met reeën, boommarters, hermelijnen, wezels,vossen… en sinds kort ook de wolf.

Download de routebeschrijving van de gewijzigede route

Horeca: 2
Overnachtingslocaties: 4
OV - Overige opstappunten: 3
Parkeerplaatsen: 2
Rustplaatsen: 2
04-DSC01083 Drents Friese Wold
04-DSL04718 Drents Friese Wold

Drents Friese Wold bij Oude Willem

Aekingerzand / Kale duinen bij Appelscha

Uniek en Grenzeloos Nationaal Park

Jakob , Vrijwilliger - Veldmedewerker

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een grandioos, uitgestrekt natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Na de Veluwe is het Drents-Friese Wold het
grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Heide, stuifzand, vennen en veen vormen er de krenten in de pap. Rond 1850 exploiteerden de boeren de heide zo intensief dat de vegetatie sterk beschadigden en het zand ging stuiven. In die tijd vormde dat een ernstige bedreiging voor de dorpen en akkers.
Om de zandverstuivingen te beteugelen werden de eerste bossen aangeplant. Vanaf het begin van de 20e eeuw begon men de heidevelden grootschalig te bebossen.
De boswachterij Drents-Friese Wold en de bossen van Berkenheuvel en Boschoord zijn toen ontstaan. Andere delen van de voormalige heide zoals bij Wateren en Zorgvlied zijn ontgonnen tot landbouwgrond.

Nivon JPG
Annie • Etappebeheerder

Genieten van een rijke flora en fauna.

04-DSC01097 Drents Friese Wold

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?