Etappe 6

Veenhuizen – Roderesch

29.4 km
7 uur

Kenmerken van deze etappe: Cultureel erfgoed, Rivieren en kanalen, Bos

ROUTE WIJZIGING per 16 augustus 2023.
Veenhuizen kent een roerige historie. Johannes van den Bosch stichtte Veenhuizen als werk kolonie. Het voormalige hospitaal van Veenhuizen had als spreuk op de gevel ‘VERTROUW OP GOD’. Dit werd door de bewoners van de kolonie al snel verbasterd tot: ‘Gauw bij God’. Veenhuizen en Frederiksoord hebben de UNESCO werelderfgoed status. De route voert over de begraafplaats ‘Het vierde gesticht’
Het esdorpenlandschap rond Norg behoort tot de best bewaarde van Nederland met prachtige Saksische boerderijen en glooiende velden.

TIP!
Deze etappe is vrij lang. Je kunt hem splitsen in Norg.

Horeca: 4
Kijkpunten: 1
Nivon Accommodaties: 1
OV - Overige opstappunten: 6
Parkeerplaatsen: 3
06-DSC02013 Veenhuizen
20230816_150353
06-dsc04001-klein-soestdijk-veenhuizen

'Vierde gesticht'

Begraafplaats

Nieuwe geel-rood markering

De geel-rood markering met opdruk ‘Drenthepad’ zorgt voor een verbeterde zichtbaarheid en verbeterde herkenbaarheid door een optimale aansluiting op het wandelnetwerk.

Statige gebouwen

Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes… Zonder uitzondering zijn ze in Veenhuizen gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de rijke Kolonie-geschiedenis. En daaromheen: uitgestrekte natuurgebieden, van hoogveen tot beekdal. Kortom, Veenhuizen heeft veel te bieden.

Veenhuizen

Bram , Vrijwilliger - Veldmedewerker

Veenhuizen is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw, zo rond 1822. Generaal Johannes van den Bosch, voorzitter van de Maatschappij van Weldadigheid, bouwt op verzoek van de staat een kolonie in Noord Drenthe. Bedoeld voor de opvang en heropvoeding van gezinnen, wezen, armen, bedelaars en landlopers. Veenhuizen was één van de zeven Kolonién van Weldadigheid en de grootste onvrije kolonie mensen verbleven hier onder 24-uurs bewaking.

Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als ‘Helpt elkander’,  ‘Orde en Tucht’ en ‘Werk en Bid’. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug.

Nivon JPG
Bram • Vrijwilliger - Veldmedewerker

Veenhuizen heropvoedingskamp voor paupers en gevangenis voor criminelen

meer lezen
06-Johannes_van_den_Bosch.jpeg

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route, wij lossen ze op!

Probleem melden?