Etappe 8

Peizerwold – Glimmen

18 km
4,5 uur

Kenmerken van deze etappe: Veen, Ruigte, Moeras, Plassen en vennen, Landgoederen, Bos, Boerenland

LET OP!  Etappe gewijzigd op 29 januari 2024
Wandelend door de natte hooilanden van de Onlanden zie je de skyline van de stad Groningen. In de Onlanden is volop ruimte voor overtollig water en zorgt ervoor dat bij hevige regenval de stad-Groningers droge voeten houden. Er is een enorme vogelfauna vooral de vele weide- en moerasvogels. De wandeling leidt je naar Landgoed de Braak en mooie landhuizen Huis Vennebroek en Huis Weltevreden en de parkachtige bossen van Landgoed de Duinen en Landgoed de Vosbergen..

Bezoekerscentra: 1
Horeca: 3
Overnachtingslocaties: 1
OV - Overige opstappunten: 6
Parkeerplaatsen: 2
Rustplaatsen: 1
dsc08664-landgoed-de-braak-©-lh-schepers_optimized
08-DSC02351 Vennebroek
08-Huize Weltevreen Wikicommons Hardscarf GNU cc BY-SA 4.0

Landgoed de Braak

Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak vol met allerlei bloeiende stinsenplanten.

Landgoed Vennebroek

Op Landgoed Vennebroek in Paterswolde kun je eindeloos wandelen door een prachtig parkbos, langs weilanden en majestueuze beuken- en eikenlanen. Geniet in het voorjaar van zingende en kwetterende vogels als roodborst, groene specht, wielewaal, boomklever en bonte vliegenvanger.

Huize Weltevreden

Huize Weltevreden ligt op het Landgoes Vennebroek aan de over van het Friesche veen.
Wikimedia GNU Hardscarf – Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Eelder landgoederen

Japke , Vrijwilliger - Veldmedewerker

Opvallend zijn de vele landgoederen rond Eelde en Paterswolde een soort “landgoederengordel”, die samengesteld is uit de landgoederen De Braak, Vennebroek, Lemferdinge, De Duinen, Vosbergen en Oosterbroek. Samen met de aangrenzende polder Lappenvoort en het Friesche veen vormen de goederen een uitgelezen wandelgebied met een aantrekkelijke flora en fauna. Het gebied is hoofdzakelijk in de Engelse landschapsstijl aangelegd en biedt huisvesting aan stinsenflora, vogels zoals boomklever, spechten, buizerd, ooievaar, weidevogels. Ook reeën en hazen komen er veel voor.

Nivon JPG
Chris • Etappebeheerder

Rond het Friesche veen kan het in het natte seizoen erg glibberig zijn. Let dan op de alternatieve route.

08-DSC08706 Lemferdinge
SONY DSC

Onlanden

De Onlanden is ontstaan door de samenvoeging van Eelder- en Peizermaden. Het gebied fungeert als waterberging. Het onderhoud is gericht om het gebied open te houden. Grote grazers zoals Exmoorpony’s en Schotse hooglanders helpen hierbij door het gebied te begrazen. De vele moerasvogels profiteren van het hoge waterpeil. De veilige leef- en broedplek biedt ze in het voorjaar de kans om hun jongen groot te brengen. De waterbergingsfunctie zorgt ervoor dat de Groningers droge voeten houden bij langdurige regenval, maar biedt ook een bijzondere natuurbeleving.

08-vosberggen Drenthe.nl

Museum Landgoed Vosbergen

Landgoed Vosbergen maakt deel uit van de “landgoederengordel Eelde”, die samengesteld is uit de landgoederen De Braak, Vennebroek, Lemferdinge, De Duinen, Vosbergen en Oosterbroek. Vosbergen is een museum dat vooral is gewijd aan oude muziekinstrumenten en laat daarvan de evolutie zien. Er bevinden zich enkele zeer oude exemplaren in de collectie, zelfs van voor onze jaartelling. (Foto: Drenthe.nl)

SONY DSC

Nationaal Park Drentsche Aa

Vlak voor Glimmen kruis je de Drentsche Aa. Hier wandel je het noordelijkste puntje van het derde nationaal park binnen. “Drentsche Aa” is de verzamelnaam voor een uitgebreid stroomdal van beken en stroompjes die zijn vernoemd naar het dichtstbijzijnde dorp, die op het Drentsplateau ontstaan en kronkelend hun weg zoeken naar het Noorden. Bij Glimmen komen ze bij elkaar en gaan ze verder als Drentsche Aa. Dit stelsel is ontstaan in de laatste ijstijd.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?