Etappe 11
Gieten – Borger
Kenmerken van deze etappe: Bosrijk, Heide en zand(grond), Boerenland
Als je het esdorpenlandschap verlaat wandel je op de flanken van de Hondsrug met uitzicht op het glooiende beekdal van de Hunze. Tijden en beelden veranderen, vroeger beschreef men… ‘ een dorre en doodsche zandzee, allerakeligst van een rei naakte duinen, het is hier zoo bar en ongezellig’, zo werd het Drouwenerzand in 1843 omschreven. Tijdens je wandeling naar Bronneger, over de oostelijke flanken van de Hondsrug, zie je hoe mooi het stroomdal van de Hunze is.
Waarschuwingen
Restricties voor honden
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Pad langs de spoorbaan "Brummelpad"
Hunebed D25 bij Bronneger
Vlakbij liggen de hunebedden D21, D22, D23 en D24
Stuifzand op het Drouwenerzand
Het Drouwenerzand ligt op de Hondsrug bij het dorp Drouwen. In het begin van de vorige eeuw werd het Drouwenerzand beschouwd als één grote ramp. Jaren van overbegrazing door schapen, het steken van heideplaggen en het delven van keien hielden de ‘malende zandzee’ van het Drouwenerzand in beweging. Dit vormde een bedreiging voor de landbouwgronden en wegen. Een groot contrast met de vredige aanblik die het terrein nu biedt. Het deel van het terrein dat niet bebost is, bestaat uit stukken rustend stuifzand en heide met Struik- en Kraaihei. Verspreid in het gebied over grote oppervlakten zijn mos- en korstmosbegroeiing te zien. Het terrein is een belangrijk broedgebied voor de Boomleeuwerik, Roodborsttapuit en Nachtzwaluwen. De Klapekster is een vaste wintergast.
Blijf op de paden. Kwetsbare natuur beschermd bedreigde planten zoals stekelbrem en wilde tijm...
Meer weten?
Spoorlijn Assen - Stadskanaal
Tussen Gieten en Gasselte komt het Drenthepad op de spoorbrug over de voormalige spoorlijn Assen - Stadskanaal. De spoorlijn heeft tussen 1905 en 1947 dienst gedaan voor het vervoer van reizigers, tot half 1967 is de spoorlijn nog in gebruik gebleven voor goederenvervoer, zoals Phillips Stadskanaal, Exportslachterij Udema in Gieten en voor het transport van mijnhout uit de Drentse bossen. De spoorlijn is hier verdiept aangelegd dit is met hand en spade uitgegraven rond 1900 - 1905
Hunebedcentrum Borger
Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum in het Drentse dorp Borger, op een steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland. Het museum beschikt over een museumwinkel, een museumcafé en is een kenniscentrum voor gesteente en hoe deze in Drenthe zijn gekomen. Het centrum is dé plek waar de prehistorie tot leven komt. Ontdek de oertijd, het grootste hunebed en het leven van de hunebedbouwers.
Willibrordkerk Borger
Toren 500 jaar ouder dan de kerk... De Willibrordkerk in Borger werd gebouwd in 1826 als vervanger van de oude middeleeuwse kerk op die plaats. De oude kerk was dermate vervallen dat afbraak noodzakelijk was. Alleen de toren van deze kerk bleef gehandhaafd, de toren dateert uit 1316.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!