Etappe 12
Borger – Valthe
Kenmerken van deze etappe: Bosrijk, Heide en zand(grond), Boerenland
ROUTE WIJZIGING per 26 september 2023.
Op de geheel vernieuwde route begin je in Borger, hier ligt het grootste hunebed, D27. Is dit het hoofdkwartier van het Trechterbekervolk geweest? je zou het haast denken…. In het Hunebedcentrum kunnen ze je er alles over vertellen. Door de bossen over het Buinerveld kom je langs een relpica van een middeleeuwse ossenstal. Op de mooie brink van Exloo staat een riet gedekte schaapskooi van hieruit brengt de herder de schaapskudde naar de heide op het Molenveld, misschien kom je ze tegen? Op het Odoornerzand is de route vernieuwd. Je komtop het Drenthepad door de mooiste stukjes natuur.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Bezienswaardigheden
In de wandelgids worden verschillende tips gegeven voor kijkpunten. Aanvullend hierop geven we op de etappepaginas tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Lofar antenne
een radiotelescoop die samengesteld is uit duizenden radioantennes. Het centrale punt bevindt zich op een terp tussen de Drentse plaatsen Exloo en Buinen en staat in verbinding met radioantennes in Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en buiten Europa
Schaapskudde Exloo
De kudde wordt regelmatig van de schaapskooi in het centrum van Exloo door de straten naar de heide op het Molenveld gebracht
Pingoruïnes in het veld
De Hondsrug is een fantastische gebied. Samen met mijn nichtje Tiny controleren wij een flink stuk van het Drenthepad. Het gebied kenmerkt zich door cultuur, historie en een grote dosis natuur. Grafheuvels, hunebedden, een onderduikershol en nog meer hunebedden. Bij Ees loop je langs één van de droge pingoruïnes. Dit vind ik een bijzonder fenomeen. Ontstaan in de ijstijd. IJs drukte de grond als een heuvel om hoog. Toen het ijs smolt bleef er een ‘gletscherkuil’ of pingoruïne in het landschap achter.
Sporen van de laatste ijstijd herkennen in het landschap.... geweldig!
Meer weten?
Molenveld Exloo
Het Molenveld dank zijn naam aan de molen die ooit aan de rand van het Molenveld schijnt te hebben gestaan. Gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden wisselen elkaar af. Het glooiende landschap maakt het een heerlijk gebied om te wandelen. Schitterende lanen met oude eiken en linden langs de dorpsrand. Op de heidevelden zie je jeneverbesstruiken.
Onderduikershol Valthe
WOII heeft in het Valtherbos zijn sporen nagelaten. In 1942 werden hier door enkele inwoners van Valthe, waaronder Bertus Zefat, 16 onderduikers verborgen en onderhouden in twee ondergrondse holen. Na gewaarschuwd te zijn voor een razzia in Emmen vluchten Joods inwoners en kwamen bij Zefat in Valthe. Aanvankelijk verborg hij hen in één van zijn schuren. Zefat werd in 1944 nadat hij was verraden gefusilleerd.
Valtherschans
Aan het einde van de 16e eeuw besloten Friesland, Groningen en Drenthe om samen een verdedigingsplan op te stellen voor het noorden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De grensgebieden werden versterk met schansen, waaronder de Valtherschans die rond 1621 is gebouwd en dienst heeft gedaan tot de inval van de bisschop van Münster, Christoph Bernhard von Galen, beter bekend als Bommen Berend, hij trok, in 1672 (het Rampjaar) van Coevorden, richting Assen en Groningen.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!