Etappe 14
Sleen – Nieuw Balinge
Kenmerken van deze etappe: Cultureel erfgoed, Bosrijk, Heide en zand(grond), Boerenland
Over veldwegen en langs akkers en weide, een soort coulissen landschap, een lappendeken van bosstrookjes, bosjes en agrarische cultuur grond, bereik je landgoed de Klencke waar acht verschillende soorten vleermuizen leven. Het tolhuisje passeer je ’tolvrij’ . Verbaast zul je kijken naar de kerktoren in Oosterhesselen, een esdorp dat als sinds 1207 bekend is, en ook nu zich nog kenmerkt door landbouw op de essen. Geniet van een heel afwisselend landschap met oude saksische boerderijen in Gees waar je ook de grootste zwerfkei van Nederland treft en het ‘wandelmannetje’ van het Drenthepad kunt ontmoeten. Verder wandelend geniet je van de natuur bij de Geeserstroom en de heide van de ‘Hooge Stoep’
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond! Voor routewijzigingen Drenthepad op fietse
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Havezate De Klencke
De geschiedenis begint al vroeg in de middeleeuwen, maar in 1760 is het huis verbouwd tot wat het nu is. Bij het landgoed hoorde niet alleen grond, maar ook diverse rechten. De Klencke was een havezate, dit gaf adellijke bewoners het recht op toelating tot de Ridderschap van Drenthe, het provinciale bestuur van die tijd. Ook visrecht, jachtrecht en het benoemingsrecht van schoolmeester en predikant van Oosterhesselen behoorden bij de heren van De Klencke.
Tussen Oosterhesselen en Gees
Staatsbos Gees
Het staatsbos van Gees is in de jaren 30 van de 20e eeuw aangeplant . De werkverschaffing van de crisisjaren. Drenthe bestond toen vooral uit woeste ‘onbruikbare’ grond. Bosbouw was de remedie tegen stuivend zand. In tegenstelling tot elders in Drenthe werd het Geeser staatsbos aangeplant met loofbomen. Het bos en de daarnaast meanderende Geeserstroom hebben zich ontwikkeld tot een prachtig natuurgebied in het oude landschap. Boswachterij Gees ligt iets hoger dan het omringende grasland. Daardoor heb je aan de oostkant mooi uitzicht over de velden.
Sporen uit het verleden zijn volop zichtbaar, van pingo tot grafheuvels. Tussen de bomen vind je sprookjesachtige vennetjes en heidevelden. Een rijke flora en fauna zoals adders, ringslangen, reeën, vossen, dassen en boommarters maken het gebied zeer waardevol. Tegenwoordig is de Geeserstroom een broed- en pleisterplaats voor vele moerasvogels, zoals de roerdomp, blauwborst, vele eenden en waterral.
Hoogte punt is de Hooge Stoep
Een hoogtepunt op deze etappe is de Hooge stoep
Meer weten?
Sleen
Sleen is in de vroege Middeleeuwen ontstaan. De oudste sporen van bewoning in Sleen dateren van zo'n 4500 jaar geleden. De hunebedden in deze omgeving zijn daarvan de stille getuigen. Ooit was Sleen de hoofdplaats van de dingspel Zuidenveld. Dit dingspel was een rechtsgebied dat bestond uit de kerspelen Sleen, Emmen, Odoorn, Zweeloo, Oosterhesselen, Dalen, Schoonebeek en Roswinkel. In 1518 is Sleen een zelfstandige schultambt.
Oosterhesselen
De kerk in Oosterhesselen is bijzonder omdat de toren losstaat van het schip. De kerk is rond het jaar 1400 gesticht. Het kerkgebouw was in vroeger tijden verbonden met de nu losstaande toren. Een deel van het schip is mogelijk gesneuveld in het strijdgeweld ten tijde van het beleg van Coevorden van 1592. Het gat dat geslagen was, moet eerst provisorisch gedicht zijn alvorens de huidige westmuur gebouwd werd in 1628. Oosterhesselen was begin 20e eeuw een belangrijk knooppunt van tramwegen
Gees
Gees stond in 1996 min of meer in het middelpunt van het Drenthepad. Het wandelmannetje in Gees is nog steeds de hoeder van het Drenthepad. Na 20 jaar als LAW 2 van Noordlaren naar Havelte werd het Drenthepad een streekpad. Streekpad 6, een rondlopend pad. De Zwerfsteenroute over de Hondsrug ging op in het nieuwe Drenthepad aan de westkant van Drenthe werden nieuwe etappe toegevoegd en daarmee werd de route 262.5 Km. Commissaris van de Koningin De heer Relus Ter Beek opende in 1996 het nieuwe Drenthepad. In 2020 is op initiatief van het dorp het monument gerestaureerd en bij de zwerfkei geplaatst.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!