Etappe 13

Borger – Odoornerdennen

17.7 km
4.5 uur

Kenmerken van deze etappe: Bosrijk, Heide, ruigte en zandpaden, 

Je begint je wandeling in Borger, aan de westkant van Borger zijn talloze archeologische opgravingen gedaan…  was dit het hoofdkwartier van het Trechterbekervolk?   je zou het haast denken….   Door de bossen over het Buinerveld kom je langs pingoruïnes en een replica van een middeleeuwse ossenstal. Op de mooie brink van Exloo staat een riet gedekte schaapskooi van hieruit brengt de herder de schaapskudde naar de heide op het Molenveld, misschien kom je ze daar tegen?  Het Odoornerzand is een mooi, gevarieerd bosgebied  waar je over  glooiende zandverstuivingen wandelt.

 

Deutsch
War Borger vor 6.000 Jahren das Hauptquartier des Volkes der Funnel Beaker? Angesichts der großen Zahl archäologischer könnte man ….
Weitere deutsche Infos

English
Was Borger the headquarters of the Funnel Beaker people 6000 years ago? You would think so, given the large number of archaeological excavations.
More English info

Bezienswaardigheden: 1
Horeca: 3
Kijkpunten: 2
Overnachtingslocaties: 4
OV - Overige opstappunten: 4
Parkeerplaatsen: 4
Rustplaatsen: 3
12-DSC05636 Lofar antenne
Schaapskudde Exloo

Lofar antenne

een radiotelescoop die samengesteld is uit duizenden radioantennes. Het centrale punt bevindt zich op een terp tussen de Drentse plaatsen Exloo en Buinen en staat in verbinding met radioantennes in Duitsland, Frankrijk, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en buiten Europa

Schaapskudde Exloo

De kudde wordt regelmatig van de schaapskooi in het centrum van Exloo door de straten naar de heide op het Molenveld gebracht

Pingoruïnes in het veld

Lucie , Vrijwilliger - Veldmedewerker

De Hondsrug is een fantastische gebied. Samen met mijn nichtje Tiny controleren wij een flink stuk van het Drenthepad. Het gebied kenmerkt zich door cultuur, historie en een grote dosis natuur. Grafheuvels, hunebedden, een onderduikershol en nog meer hunebedden. Bij Ees loop je langs één van de droge pingoruïnes. Dit vind ik een bijzonder fenomeen. Ontstaan in de ijstijd. IJs drukte de grond als een heuvel om hoog. Toen het ijs smolt bleef er een ‘gletscherkuil’ of pingoruïne in het landschap achter.

Lees meer over Pingoruïnes

 

Nivon JPG
Lucie • Etappebeheerder

Sporen van de laatste ijstijd herkennen in het landschap.... geweldig!

12- DSL7743 Pingoruine Ees

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?