Bevers onder de weg

Luc Schepers
18 juni 2023

In het Hart van Drenthe werkt Staatsbosbeheer al jaren aan het herstel van een natuurlijk landschap. Nadat de waterhuishouding in het gebied Holmers/Halkenbroeken is hersteld is het gebied een stuk natter geworden. Van voormalig landbouwgebied is het verandert in een moeras. Steeds meer planten en dieren voelen zich hier thuis. Zo heeft ook de bever zijn weg teruggevonden.

Takken
De laatste maanden liggen er steeds takken op de weg bij de uitkijktoren in de Holmers in het Hart van Drenthe. Dat is het werk van bevers. Tijdens hun zoektocht naar een nieuw geschikt gebied kwamen de bevers vanuit het Amerdiepje hier en voelen ze zich hier thuis. Bij thuis hoort een huis. Die zijn ze nu aan het bouwen onder de asfaltweg. Misschien niet de handigste plek voor ons, maar blijkbaar geschikt voor de bevers. Staatbosbeheer is blij met de komst van de beve en respecteert het huis van de bever en laat het met rust. Weer een schakel in het ecosysteem terug van weg geweest.

Foto: Staatsbosbeheer

De weg is met ingang van 8 juni 2023 permanent afgesloten voor alle verkeer en gebaricadeerd omdat er instortingsgevaar is. Wandelaars en fietsers kunnen sinds kort het fietspad niet meer gebruiken. Er is voor de fietsers een omleiding ingesteld met borden.

Drenthepad etappe 17  Elp – Hooghalen
Wandelaars mochten er aanvankelijk nog langs, maar dat is is dit sinds kort ook onmogelijk.  Op termijn zoekt Staatsbosbeheer een definitieve oplossing, mogelijk in de vorm van een stevige houten brug.
Voor het Drenthepad hebben we een omleiding gemaakt.

Er is een omleiding. zie voor meer informatie  Etappe 17  Elp – Hooghalen

Gerelateerd nieuws