Gebruik van route, gids en website
De Drenthepad wandelgids is je reisgenoot door Drenthe. De route is gedetailleerd beschreven, samen met de geel-rode bewegwijzering in het veld en GPX-bestand vind je eenvoudig de weg
Informatie op maat
Voor het volgen van de route adviseren we om onderweg tenminste twee hulpmiddelen te raadplegen. De gids vormt een uitstekende basis en geeft een schat aan informatie over bezienswaardigheden langs de route. Daarnaast geven we op de website drenthepad.nl belangrijke aanvullende etappe-informatie. Bereid elke wandeling voor en begin dan ook op de website drenthepad.nl om op de hoogte te zijn van eventuele wijzigingen, waarschuwingen en obstakels die voor omleidingen zorgen.
Vier pijlers om de route te vinden
De wandelgids, de website, de route GPX en de markering in het veld ondersteunen elkaar. De gids kan afwijken, wanneer de situatie in het veld is gewijzigd. In dergelijke gevallen
wordt de route op de website en de markering in het veld als eerste aangepast aan de nieuwe situatie.
De wandelgids – de etappes
Het Drenthepad bestaat uit dag-etappes van ongeveer 16 tot 21 km en is in twee richtingen beschreven en gemarkeerd. Elke etappe bestaat uit een aantal routekaarten
van gemiddeld 5 tot 7 km met een beschrijving van dit deel van de route. Op basis van deze kaarten kun je naar eigen inzicht een andere indeling, korter of langer plannen.
De markering
Het Drenthepad is gemarkeerd met de gebruikelijke markering voor streekpaden, een gele en een rode streep onder elkaar (basisteken, dit is de route).
Het pijlteken wijst op een richtingsverandering. Het kruisteken wordt op het Drenthepad nauwelijks gebruikt.
Het wandelknooppunten netwerk volgt het Drenthepad. De markering is zoveel mogelijk aangebracht op het wandelknooppuntennetwerk Drenthe. Waarmee we onduidelijke situaties in de markering willen vermijden. In dorpen kan de markering, door middel van stickers aangebracht zijn op verkeerspalen en lantaarnpalen, zoveel mogelijk in de nabijheid van markering van het wandelnetwerk. Een herinneringsteken (basisteken) zal veelal bij zijpaden zijn aangebracht.
GEEN MARKERING = RECHTDOOR
Om een woud van paaltjes tegen te gaan is er soms bewust geen herrinneringsteken geplaatst. Hier gaat u rechtdoor. Richtingsveranderingen worden uiteraard wel aangegeven.
De markering
Basisteken:
dit is de route, is een vierkant dat wordt gevormd door een geel vlak met daaronder een rood vlak
Pijlteken:
verander van richting, dan is de basis markering voorzien van een pijlpunt naar links of rechts
Kruisteken:
dit pad niet volgen, is een kruis dat is samengesteld uit een gele en rode balk die gekruist staan.
Actuele etappe informatie
Website – drenthepad.nl
Actuele informatie over het Drenthepad staat op www.drenthepad.nl. Je leest daar, per etappe meer over eventuele routewijzigingen, tijdelijke omleidingen, waarschuwingen en het OV. Ook vind je er per etappe GPX downloads. Kijk dus voor je op pad gaat even op de website.
Kijkpunten
Naast de achtergrond informatie en kijkpunen (‘wat ga je zien’) in de wandelgids worden er op de website aanvullend kijkpunten aangegeven. Dit zijn soms kijkpunten die wat verder van de route af liggen maar zeker de moeite waard zijn, om – eventueel later – eens te gaan bezoeken.
Op pad
Voorbereiding
Het wandelen van een lange afstand wandelpad vereist enige voorbereiding. Het verdient aanbeveling om vooraf de website van het Drenthepad te raadplegen en de routebeschrijving in de wandelgids door te nemen, om voorbereid te zijn op wat je kunt verwachten. Het is vooral nuttig om vooraf je dagwandeling in te delen en de informatie over routewijzigingen en tijdelijke omleidingen tot je te nemen. Maar ook voor het kiezen van een overnachtingsplaats, of de plaatsen waar je van het openbaar vervoer gebruik wilt maken, is het handig je vooraf in te lezen.
Begaanbaarheid en kleding
Het Drenthepad kan het hele jaar door gelopen worden. We streven ernaar om zoveel mogelijk onverharde paden te volgen waardoor na langdurige periodes van regen, paden door bossen en door beekdalen minder goed begaanbaar zijn. Ook zijn stukken asfaltweg soms onvermijdelijk. Het zijn meestal rustige wegen, die de wandelaar dikwijls uitzicht bieden op een aantrekkelijk landschap. Goed schoeisel en praktische wandelkleding, waaronder regenkleding is aanbevolen.
In Drenthe komen teken voor. Lees de aanvullende informatie over teken
Reizen en overnachten
Openbaar vervoer
Als je onderweg gebruik wilt maken van het Openbaar Vervoer dan vind je actuele informatie over het OV op de etappepagina’s op de website. Daar staan bushaltes langs de route met een
link naar 9292.nl. In Beilen en Emmen kun je gebruikmaken van de trein.
Overnachten
Als je onderweg wil overnachten, is het verstandig van tevoren te reserveren.
Dit geldt vooral voor Nivonnatuurvriendenhuizen maar zeker ook voor andere overnachtingsadressen langs de route. Informatie over overnachtingsmogelijkheden vind je op de etappepagina’s op de website gesorteerd per dorp.
Te gast in de natuur
Je bent te gast
Grote delen van het Drenthepad lopen over het terrein van derden (particuliere eigenaren en beherende organisaties).
Alle eigenaren geven jou – wandelaar op het Drenthepad – gastvrije toegang op hun terrein. Van alle eigenaren is toestemming voor deze wandelroute gevraagd en verkregen; zij verlenen jou – de wandelaars op het Drenthepad – onder voorwaarden – toegang om te wandelen op wegen en paden. Dit maakt het mogelijk om deze terreinen te bekijken en van het landschap, flora en fauna te genieten. Bij het betreden van een terrein staan er borden met daarop de geldende regels.
Wil jij daarom aan het volgende denken:
— regels van grondeigenaren opvolgen, deze staan vermeld bij het betreden van het terrein
— privacy van aanwonenden respecteren
— vee niet verstoren en niet voeren
— hekken sluiten
— geen afval achterlaten, voorkom de invasieve groei van de witte ‘page’ zwam, dus laat geen tissues en toiletpapier achter
— hond aan de lijn houden – tenzij anders aangegeven zoals ‘Honden verboden’ of ‘Losloopgebied’
— bloemen en planten laten staan
— niet roken in de natuur
— de rust niet verstoren
— geen merktekens van welke aard dan ook aanbrengen of verwijderen
Nog even dit!
Beestjes, muggen en teken
In de zomermaanden kun je, vooral rond plassen en kreken, veel hinder hebben van muggen. In natuurgebieden komt de teek voor en je lastigvallen. Iedereen die regelmatig in de natuur komt, kan door een teek worden gebeten die de Lymeziekte overbrengt. Omdat Lyme geen ongevaarlijke ziekte is, is het belangrijk de teek snel op de enige medisch verantwoorde manier te verwijderen. Zie ook: wat en hoe – teken
Meldpunt routes
Markering weg? Blokkade op het pad? Fout in de beschrijving? Meld het op www.meldpuntroutes.nl. Wij lossen het graag voor je op.
Aansprakelijkheid
Het lopen van het Drenthepad is op eigen risico. De uitgever van deze gids, de beheerder van het Drenthepad, alsmede de eigenaren van terreinen, paden en wegen en eventuele andere rechthebbenden zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade of ongevallen die de wandelaar treffen.