Over markering

Luc Schepers
27 februari 2023

Het Drenthepad is een streekpad.

Streekpaden zijn een soort LAWs, maar lopen niet van A naar B. Het zijn meerdaagse rondwandelingen binnen een regio, tussen de 80 en 400 kilometer lang. Ze zijn gemarkeerd met een geel-rood teken. De regio waar het pad doorheen loopt, is het thema van het Streekpad. Er zijn er 19 in totaal.

Nivon beheert zeven Streekpaden: het Oosterscheldepad, het Brabants Vennenpad, het Maas-Niederrheinpad, het Groene Hartpad, het Veluwe Zwerfpad, het Drenthepad en het Utrechtpad.
De route wordt onderweg door deze geel-rode markering aangeduid (zie hieronder de linker afbeelding). Bij verandering van richting krijgt de markering een punt die wijst in de looprichting (zie hieronder afbeelding rechts).

De moeder van de lange afstandspaden

Alle Lange-Afstands-Wandelpaden (LAWs) zijn wit-rood gemarkeerde routes van minstens 150 kilometer, met een begin en eindpunt. En wordt op de zelfde wijze toegepast als voor streekpaden maar dan dus wit-rood. In Nederland zijn er 23 LAWs die wit-rood zijn gemarkeerd, goed voor zo’n 7500 kilometer wandelplezier door de natuur. Ze volgen zoveel mogelijk onverharde paden en leiden door bossen, uitgestrekte heidegebieden, Nationale Parken, dorpjes en steden. Elke LAW heeft zijn eigen geschiedenis en zijn eigen verhaal.

Nivon beheert vijf LAWs: het Overijssels Havezatenpad, het Noaberpad, het Maarten van Rossumpad, het Trekvogelpad en het Pieterpad. Ook geeft Nivon per LAW een handige wandelgids uit met routebeschrijvingen, plattegronden en achtergrondinformatie.

Een LAW wandelen via het wandelnetwerk

Het nieuwste Nivonpad is het  Stellingenpad  dat als eerste pad in Nederland geheel is uitgerold over een wandelnetwerk.  Het Stellingenpad is ook bekroond tot het mooiste wandelpad van 2023 van  de Benelux.

Wandelnetwerken zijn routes via knooppunten, vergelijkbaar met fietsknooppunten. Via deze paden kun je zelf je route bepalen. Je kiest een startpunt (elk knooppunt heeft een nummer of een combinatie van een letter en een nummer) en volgt dat tot het volgende knooppunt. Bij elk knooppunt kun je je route inkorten, uitbreiden of wijzigen. Via wandelnet.nl kun je vooraf je route bepalen.

meer weten?

Gerelateerd nieuws