Etappe 5
Appelscha – Veenhuizen
Kenmerken van deze etappe: Moeras, Vennen, Bosrijk, Heide en zand(grond)
ROUTE WIJZIGING per 16 augustus 2023.
Appelscha kent eveneens een veenkoloniaal verleden. In de Stellingwerven was de vervening de belangrijke activiteit in de 16e eeuw. De daarmee samenhangende turfvaart kende hoogtijdagen vooral rond Appeklscha. Het Fochteloërveen is nog een van de laatste hoogveengebieden, in de strijd dit te behouden is waterbeheer essentieel. Sinds enige jaren broeden de kraanvogels weer in het veengebied Fochteloërveen. Langs de Kolonievaart bereikt u Veenhuizen, de voormalige dwangkolonie met spreuken op huizen als ‘Orde en Tucht’, ‘Zorg en Vlijt’ en ‘Toewijding’. Veenhuizen is onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid en heeft de status van UNESCO beschermd erfgoed.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Waarschuwingen
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Ravenswoud
Kanovaarders steigers
Fochteloërveen
Bloeiende heide en lijsterbes
Weidse blik
Uitkijktoren ‘De Zeven’ geeft een schitterende blik over het Fochteloërveen. Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Dit uitgestrekte natte natuurgebied spreekt tot de verbeelding met bijzondere vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.
"Het moderne ontwerp van het gebouw valt op zijn plek in de natuurlijke omgeving."
Meer weten?
Ravenswoud
De kern van dit buurtschap ontstond eind 19e eeuw tijdens de ontginneng van het Appelscha-veen en werd eerst Appelscha Derde Wijk genoemd. In 1939 werd de naam Ravenswoud gekozen dit is een verwijzing naar het Ravensmeer dat er ooit was, en de bosrijke omgeving. Pas in 1952 kreeg het dorpsstatus. Sinds 2007 is dit veenontginngingsgebied aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Ravenswoud is niet zo uitgerekt als bijvoorbeeld Appelscha. Dit komt omdat de veenarbeiders hier zowel aan de dwarswijken als aan de opwijken vestigden
Fochteloërveen toekomstbestendig verbeteren
Om het Fochteloërveen voor de toekomst te kunnen behouden is het herstellen van kades essentieel. In het najaar van 2022 is hiermee van start gegaan. Inmiddels is ruim 20 kilometer kade hersteld en wordt begonnen met het herstellen van de volgende 35 km kade begonnen. Daarvoor is een bijzondere en nieuwe innovatieve manier van zandtransport bedacht om uitstoot van stikstof en CO2 tot een minimum te beperken. foto: Natuurmonumenten / Binne-Louw Katsma
Bankenbosch
Bossencomplex in Veenhuizen ten zuiden van de Kolonievaart, het Veenhuizerkanaal en de Hoofdweg van het dorp Veenhuizen. Het westelijk deel heette tot in de 20e eeuw Florisland, het oostelijk deel is aangelegd in het Kolonieveld. In het bos liggen de Penitentiaire Inrichtingen Groot- en Klein Bankenbosch
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!