Etappe 9

Glimmen – Zuidlaren

15.3 km
4 uur

Kenmerken van deze etappe: Meren, Landgoederen, Bos, Heide en zand(grond), Boerenland

Bij deze wandeling loop je langs de hunebedden: Hunebed ’t Heiveen, Hunebed Noordlaren en het dubbel hunebed Steenakker bij Midlaren. Het eindpunt is Zuidlaren. Een typisch Drents Brinkdorp met maar liefst zeven brinken, dit komt nergens anders voor in Nederland. Maar nog bekender is Zuidlaren door de paardenmarkt al sinds 1201  (Europa’s grootste) en het bekende liedje ‘Berend Botje ging uit varen….met zijn scheepje naar Zuidlaren…’

 

Bezienswaardigheden: 2
Horeca: 3
Kijkpunten: 1
Nivon Accommodaties: 1
Overnachtingslocaties: 1
OV - Overige opstappunten: 5
Parkeerplaatsen: 4
DSCN4860 De Paardenhadelaar
09-Berendbotje

De Paardenhandelaar

Monument ter ere van de 800e Zuidlaardermarkt. In 2022 werd de 821 paardenmarkt gehouden en dateert dus uit 1202. Elke derde dinsdag wordt de Zuidlaardermarkt gehouden.

Berend Botje

Bekend van het liedje… “Berend Borje ging uit varen met zijn scheepje naar Zuidlaren, de weg recht de weg was krom, nooit kwam Berend Botje weerom”

Waterrijk gebied

Lotte , Vrijwilliger - Veldmedewerker

De Drentsche Aa voorziet onder meer inwoners van de stad Groningen van veilig drinkwater. Waterleiding bedrijf Groningen gebruikt zowel grond- als oppervlaktewater de basis voor de bereiding van drinkwater. Grondwater is afkomstig van het Drents Plateau. In waterwingebieden wordt dat opgepompt. De Drentsche Aa , de Hunze, de Hunze delta “Tusschenwater”, zijn de bron van het oppervlaktewater. Nadat het grond- of oppervlaktewater gewonnen is, gaat het naar de zuivering om het geschikt te maken voor consumptie.

Lees meer…  van bron tot kraan

Nivon JPG
Ger • Vrijwilliger - Veldmedewerker

Schoon drinkwater... Als iedereen z’n steentje bijdraagt, houden we ons drinkwater veilig

SONY DSC
09-DSC04527 Zuidlaardermeer

Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is een ondiep zandmeer ten noorden van Zuidlaren. Het is op natuurlijke wijze ontstaan, door een combinatie van een verminderde waterafvoercapaciteit ten noorden van de stad Groningen en een verminderde sponswerking van het hoogveen in het brongebied van de Hunze. Dit zorgde ervoor dat het meer steeds groter werd. Tegenwoordig is het gebied favoriet bij natuurliefhebbers, om bijvoorbeeld de zeldzame witwangstern, bever of otter

09-DSL9542 Lentis ZUidlaren

Zuidlaren, dorp met zeven brinken

Zuidlaren is bekend van Berend Botje, de grootste paardenmarkt van Europa en door de psychiatrische instelling ‘Dennenoord’. Zuidlaren is een typisch brinkdorp zoals er in Drenthe velen van zijn maar Zuidlaren heeft de meeste brinken van Drenthe, het dorp telt maar liefst zeven brinken. En dat is zelfs in Nederland nergens anders te vinden. Rond de oude dorpskern en de centrale kerkbrink, ligt een gordel van brinken. Deze brinken hebben opmerkelijk veel watergevulde dobben die als drinkplaats voor het vee dienden en werden gebruikt voor bluswater, ook wel branddobben genoemd.

09-Dennenoord

Dennenoord

Dennenoord werd op het eind van de 19e eeuw aangelegd als psychiatrische kliniek door de ‘Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders’ in Nederland. De vereniging kocht een dennenbos bij Zuidlaren en opende daar in 1895 een eerste gesticht. Het complex groeide uit tot een klein dorp met verschillende brinkjes en veel groen, met eigen voorzieningen zoals een kerk en een watertoren en omvatte achttien paviljoens. In het gesticht werden patiënten verpleegd, die gedwongen waren opgenomen. In 1935 werd een nieuw, meer voor het publiek zichtbaar paviljoen gebouwd, het Noorder Sanatorium.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?