Etappe 15
Nieuw Balinge – Westerbork
Kenmerken van deze etappe: Bosrijk, Heide en zand(grond), Boerenland
LET OP! Na een periode van veel regen is de etappe – over het Scharreveld – door wateroverlast veelal ONBEGAANBAAR!
Volg de route zoals beschreven in wandelgids (6e druk 2019)
De wisseling in het Drentse landschap zijn groot. Van de esdorpen, door meandeen de beekdalen, bossen en hiede kom je bij de oude veenkolonie Nieuw-Balinge. Een smalle strook veen tussen de heidvelden van Gees en Mantige. De veenontginning liet zijn herkenbare sporen achter van wijken en zijtakken. Vaarten die werden gebruikt voor de afvoer van turf. Op het Mantingerzand staan jeneverbesstruiken in het stuifzand en lopen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Restricties voor honden
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Scharreveld
Voor wandelaars met hond geldt hier een alternatieve route
Scharreveld
Het terrein is gevarieerd maar soms is het erg nat.
Oude en nieuwe natuur
Deze etappe toont een zeer gevarieerd beeld van Drenthe. Het veen rond Nieuw Balinge, het weidse en open karakter van het Mantingerzand met heide velden en bebost stuifzandgebied. Bij het dorp Mantinge staat ‘de Pionier’ uitgevoerd in cortenstaal. Al snel loop je door het stroomdal van het Oude diep en niet veel later wandel je het relatief ‘nieuwe’ eigenlijk herstelde natuurgebied Scharreveld in. De Schotse Hooglanders onderhouden hier het terrein en zijn zeer nieuwsgierig van aard. Passeer ze op gepaste afstand… zeker als er kalfjes in de kudde zijn. De etappe eindigt in Westerbork. Een gezellig bruisend brinkdorp. Westerbork is onlosmakelijk verbonden met Kamp Westerbork. Minderbekend is werkkamp Kamp De Pieterberg waar na WOII collaborateurs, voornamelijk veroordeelde NSB’ers, gevangen zijn gezet.
Westerbork is het Hart van Drenthe.
Meer weten?
Nieuw Balinge
Nieuw Balinge is een veenkolonie tussen de zandgronden. Het gebied waar nu Nieuw-Balinge ligt, was tot midden 19e eeuw een smalle strook veen tussen de heidevelden van Mantinge en Gees in. Zoals in alle veen gebieden werd veen afgegraven en werd in 1860, haaks op de Hoogeveense Vaart in noordelijke richting de Middenraai gegraven, met links en rechts vele wijken als zijtakken hiervan. Via het water werd het turf afgevoerd. Na de afgraving werden vanwege de grote vraag naar hout eerst naaldbomen aangeplant in het gebied, maar toen de houtprijzen zakten werd het omgevormd tot landbouwgebied.
Mantingerzand
Het Mantingerzand is een stuifzandgebied begroeid met vochtige en droge heiden en jeneverbessen. Verspreid liggen enkele naald- en loofbosjes. In laagten zijn vochtige gebieden aanwezig waaronder enkele zure vennen. Het gebied is ontstaan door het steken van heideplaggen en de aanwezigheid van schapen. Het Mantingerzand is heel oud (stamt uit de Middeleeuwen) en is dus ontstaan doordat de mens invloed heeft gehad op het gebied. Omdat het gebied met zandverstuivingen steeds groter werd, heeft men eind negentiende eeuw eiken- en dennenbomen geplant. Ook staan hier veel jeverbessen.
Scharreveld
Natuur is in de 19e eeuw grootschalig ontgonnen. Van het Scharreveld waren door ontginningsactiviteiten nog maar enkele stukken heide over. In de jaren negentig konden tussenliggende landbouwgronden om worden gevormd tot natuur. Het Scharreveld is hard op weg om weer een van de grotere heidevelden van Drenthe te worden. De vogelrijkdom van het gebied is enorm toegenomen. Heikikkers en Rugstreeppadden hebben de nieuwe waterpartijen al weten te koloniseren. Zeldzame plantensoorten als Heidekartelblad en zonnedauw breiden zich nu weer uit.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!