Etappe 2

Ruinen – Havelterberg

16.6 km
4.5 uur

Kenmerken van deze etappe: Bosrijk, Heide en zand(grond), Boerenland

In Ruinen starten we deze etappe op de  Brink, het middelpunt van het dorp. In noordelijke richting  wandel je over de Groote Esch naar de Anserdennen, een uniek stukje heide. De Anserdennen kenmerkt zich door lichte glooiïngen met oude vliegdennen en zandpaden. Voor het Dwingelderveld is het uniek, omdat hier vooral struikheide groeit, een voorbeeld van droge heide en leven er ook andere soorten bloemen en zon minnende dieren zoals levendbarende hagedis en adder.  Via Uffelte met talrijke Saksische boerderijen maak je op de Havelterberg kennis met een gebied waar je vroeger kon verdwalen maar wat nu een paradijs voor de wandelaar is met de vogels op de achtergrond.

Horeca: 7
Nivon Accommodaties: 1
OV - Overige opstappunten: 3
Parkeerplaatsen: 3

Oude landschappen

Lisa , Vrijwilliger- Veldmedewerker

Ruinen kent een rijke historie ‘De Hoge Heerlyckheid’ stamt al uit 1139. Otto van Runen kreeg in dat jaar de rechten van het Bisdom van Utrecht. De heren van Runen woonden op hun kasteel de Oldenhave. Deze havezathe is helaas niet meer zichtbaar.  Net buiten Ruinen liggen de Anserdennen. De Anserdennen is een zeer bijzonder heidegebied tussen de natte heide van het Dwingelderveld en de Ruiner Es.

Bijzonder stukje heide
Het is niet altijd bekend, maar mensen die deze plek kennen weten hoe bijzonder dit stukje heide tussen Achterlandse Veen en het Witteveen is. Het heeft een glooiende ondergrond met oude vliegdennen en zandpaden. Voor het Dwingelderveld is het uniek, omdat hier vooral struikheide groeit, een voorbeeld van droge heide en niet de natte heide waar het nationaal park bekend om is. Hierdoor is er een geheel andere flora en fauna zoals struikheide dat weer goed is voor bijen, vlinders, bloemen en zon minnende dieren zoals levendbarende hagedis en adder.

Nivon JPG
Lisa • Vrijwilliger - Veldmedewerker

Zin in een kopje koffie... Tip! Theehuys Anserdennen

DSCN3952 Dennenbos

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route, wij lossen ze op!

Probleem melden?