Etappe 16

Westerbork – Elp

16.2 km
4 uur

Kenmerken van deze etappe: Cultureel erfgoed, Vennen, Bosrijk, Heide

Deze route is gewijzigd m.i.v. 01-11-2024
Je verlaat Westerbork en wandelt richting museumdorp Orvelte, een plek waar er alles aan wordt gedaan om de tijd honderd jaar terug te draaien. Hier wonen en werken mensen.  Het dorp staat bol van de folklore en hier beleef je de geschiedenis aan den lijve. In rietgedekte Saksische boerderijen kun je de smid, een klompenmaker en een glasblazer aan het werk zien. Even later kom je door het woongebied van Ellert en Brammert in Orvelterveen, bij de Meeuwenplassen staat nog een steen die de herinnering levend houdt..

Bezienswaardigheden: 1
Horeca: 3
Overnachtingslocaties: 3
OV - Overige opstappunten: 3
Parkeerplaatsen: 3
Rustplaatsen: 2
16-DSC02226 IJzertijd boerderij Orvelte
SONY DSC

IJzertijd boerderij

gereconstrueerde boerderij uit de ijzertijd, circab 1200vC

Melkfabriek

’t Melkfebriekie, een gebouwtje aan het Melkwegje 3, waarin van 1899 tot 1907 Coöperatieve Melkfabriek ‘De Onderneming’, een melkfabriekje op handkracht werd geëxploiteerd.

SONY DSC

Oer Drenthe in Orvelte

Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De prachtige, monumentale rietgedekte Saksische boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. Het toont het dorpsleven zoals die in de meeste Drentse dorpen rond 1900 was. Een grutterswinkeltje, ambachtelijke beroepen zoals  smederij, houtzagerij, klompenmaker en gemengd boerenbedrijf met veeteelt en akerbouw. Sinds 1967 is het dorp een beschermd dorpsgezicht en profileert zich als museumdorp

SONY DSC

Orvelterzand, begraasd met runderen

Ooit maakte het Orvelterzand deel uit van het uitgestrekte heidegebied Orvelterveld. In de loop van de tijd werd dit veld grotendeels ontgonnen, waardoor er een land­bouw­gebied en uitgestrekte boscomplexen ontston­den. Omstreeks 1950 is het Orvelterzand in zijn huidige vorm ontstaan. Het Orvelterzand is één van de eerste natuurgebieden in Drenthe die begraasd werden met Schotse hooglanders. Al in 1987 liepen hier de eerste koeien. Er lopen hier geen schapen. De winterharde Hooglanders laten in tegenstel­ling tot heide­schapen de bomen meestal ongemoeid. Het parkachtig karakter, gekenmerkt door verspreid staande bomen, blijft hierdoor behouden.

16-Drenthe.nl Elperstroom

Elperstroom

De Elperstroom is een beekdal reservaat oostelijk van het dorp Elp in het hart van Drenthe. De beek ontspringt bij Schoonloo en stroomt door het bos ten oosten van Elp naar het Oranjekanaal waar het water onder het kanaal doorgeleid wordt en gaat aan de andere kant over in de Westerborkerstroom. Het is, samen met de Drentse Aa, een van de meest ongeschonden beekdallandschappen in Nederland. Rond 1900 werd het gebied voornamelijk door boeren gebruikt als hooiland. Het gebied werd omringd door heide en vennetjes. Later, toen de werkloosheid in de jaren ’30 enorm steeg, werden tijdens de werkverschaffing honderden arbeiders ingezet om bossen aan te planten. Hierdoor is het waterbeheer in het gebied aangetast. Dit resulteert er na langdurige regen regelmatig in dat het gebied heel erg drassig is.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?