Etappe 10

Zuidlaren – Gieten

18,0 km
4.5 uur

Kenmerken van deze etappe: Landgoederen, Heide en zand(grond), Boerenland

Bij het verlaten van Zuidlaren wandel je over het terrein van ‘Dennenoord’ – psychiatrische kliniek en vormt een klein dorp op zich – en passeer je de autoweg en wandel je zo het beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa binnen langs het Schipborgsche Diep. Het stroomdal van de Drentsche Aa is een stelsel van verschillende stroompjes en diepjes die zich kronkelend een weg zoekt door het Noord Drentse landschap dat er nog altijd uitziet zoals een eeuw geleden. Al vlot wandel je het ‘Pompeï van Drenthe’ binnen. Het Strubben Kniphorstbosch bevat een ongekende hoeveelheid archeologische waarden, zoals grafheuvels en hunebedden en is het enige Nederlandse Archeologisch Rijksmonument. Na al dit fraais kom je in Anloo. De Magnus kerk is een kerk van statuur. Hier zetelde in vroeger tijd de Etstoel. Hier werd rechtgesproken, een soort rechtbank.  De Etstoel wordt jaarlijks in augustus nagespeeld.

Bezienswaardigheden: 3
Horeca: 4
OV - Overige opstappunten: 4
Parkeerplaatsen: 6
DSC06648 Magnuskerk
10-DSL5186 Pinetum

Magnuskerk Anloo

Op de plaats van de Magnuskerk wordt al sinds de 9e eeuw het evangelie verkondigd. Opgravingen door archeologen hebben aangetoond dat het huidige schip een aantal houten voorgangers heeft gehad, die vermoedelijk in de 9e en 10e eeuw zijn gebouwd. De kerk dankt haar naam aan Magnus, bisschop van Trani (Italië). De bisschop werd na zijn marteldood heilig verklaard. Zijn sterfdag wordt op 19 augustus herdacht.

Pinetum Ter Borgh

Strubben, archeologisch reservaat

Bart , Vrijwilliger – Veldmedewerker

De Hondsrug is een Unesco Geopark. Tussen Anloo en Schipborg ligt een natuurgebied met een dubbele naam, namelijk De Strubben-Kniphorstbosch. Dit is het enige archeologisch reservaat, een zeer belangrijk aardkundig rijksmonument. De vele archeologische vondsten in de Strubben – Kniphorstbosch, de grafheuvels, de Hunebedden, de galgenbergen. Zichtbaar in het terrein, de Strubben waar het gebied zijn aan dankt, de Strubben zijn eikenbomen met grillige vormen op de overgang van de es van Schipborg en het heideveld. In het zuidoosten van het gebied liggen grote open stukken. Dat waren vroeger zandverstuivingen met mooie paraboolduinen. Ertussen vind je het Kniphorstbosch. Hier liet destijds de familie Kniphorst de heide ontginnen om er een bos aan te leggen voor de houtteelt.

Nivon JPG
Bart • Vrijwilliger - Veldmedewerker

Wees zuinig op dit gebied

09-DSCN4663 Strubben
10-DSC07479 Hunebed D27 Borger

Geopark de Hondsrug

Het Hondsruggebied is uniek. De ruggen en dalen werden in de ijstijden gevormd. De prehistorische mens liet er ons zijn schatten na. Duizenden jaren al wonen er mensen op de Hondsrug en gaven zij vorm aan een landschap dat van alle tijden is. Een zandrug in het noorden van Nederland, vroeger omgeven door zompig veen en vlakbij de Waddenzee. Destijds was de Hondsrug de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen. De Hondsrug ontstond een paar miljoen jaar geleden in de ijstijden toen ijs, wind en water de Hondsrug zijn vorm gaven. Over het metersdikke veenmoeras. Geopark de Hondsrug is het enige UNESCO Global Geopark in Nederland.

10-Etstoel (Heribert Delicaat)

Etstoel, rechtspraak op zijn Drents

De Etstoel was tot 1791 het hoogste rechtscollege in de provincie Drenthe en sprak niet alleen recht, het stelde ook regels vast. Het college was samengesteld uit de drost en 24 etten, vier voor ieder van de zes dingspillen die tezamen de Landschap Drenthe vormden. In de late middeleeuwen, tot aan de Franse overheersing, was Drenthe verdeeld in zes dingspillen. De Etstoel kwam drie keer per jaar bij elkaar. Deze zittingen heetten 'lottingen' en werden gehouden op de tweede maandag na Pasen en Pinksteren, ook wel 'Zworenmaandag' genoemd en op de feestdag van Sint-Magnus, 19 augustus. De eerste twee lottingen in het jaar werden gehouden in de Jacobuskerk te Rolde, het derde lotting, het Magnuslotting, in de Magnuskerk te Anloo. Foto: H. Delicaat

10-DSC05378 Hunzedal

De Hunze

Kijk vanaf de Hondsrug het veen in.... Oostelijk van de Hondsrug ligt het Hunzedal. Dit is ook een overblijfsel van de ijstijd en 250000 jaar geleden ontstaan door smeltwater. De Hunze is een rivier dat vanaf Gasselternijveen meandert naar de delta "Tusschenwater" aan het Zuidlaardermeer. De Hunze ontstaat bij Gasselternijveen doordat de twee bronrivieren, het Voorste- en Achterste diep samenkomen. De bron rivieren ontspringen in het Odoornerveen nabij de Kiel en bij Valthe.

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route, wij lossen ze op!

Probleem melden?