Etappe 5

Appelscha – Veenhuizen

14,4 km
4 uur

Kenmerken van deze etappe:  Moeras, Veen, Vennen, Bos, Heide en zand

Je wandelt hier dwars door het veenkoloniale verleden van de Stellingwerven en is in Appelscha nog zichtbaar. Vervening was in de 16e eeuw een belangrijke activiteit. De kanalen (Wiek’n)  waren van belang voor de afwatering en de turfvaart, dat hoogtijdagen kende vooral rond Appelscha. Al na een paar kilometer wandel het Fochteloërveen op, één van de laatste hoogveengebieden van Nederland. In de strijd om dit veengebied te behouden is waterbeheer essentieel en wordt alles in het werk gesteld om dit unieke stukje natuur te behouden.  Als je het Fochteloërveen achter je laat kom je in de bossen langs de Kolonievaart en bereik je Veenhuizen – onderdeel van de Kolonie van Weldadigheid – en heeft de status van UNESCO werelderfgoed, de voormalige dwangkolonie met spreuken op huizen als ‘Orde en Tucht’, ‘Zorg en Vlijt’ en ‘Toewijding’ is ook bekend om de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven en het gevangenismuseum.

 

Deutsch
Sie spazieren durch die torfkoloniale Vergangenheit der Stellingwerfs, wo die Torfmalerei im 16. Jahrhundert eine wichtige Tätigkeit war.
Weitere deutsche Infos

English
You walk through the peat colony past of the Stellingwerven, where peat extraction was an important activity in the 16th century.
More English info

Horeca: 2
Kijkpunten: 1
Overnachtingslocaties: 2
OV - Overige opstappunten: 3
Parkeerplaatsen: 2
Rustplaatsen: 2
05-DSC01729 RAvenswoud
05-DSC01742 Fochteloerveen

Ravenswoud

Kanovaarders steigers

Fochteloërveen

Bloeiende heide en lijsterbes

Weidse blik

Bram , Vrijwilliger - Veldmedewerken

Uitkijktoren ‘De Zeven’ geeft een schitterende blik over het Fochteloërveen. Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Dit uitgestrekte natte natuurgebied spreekt tot de verbeelding met bijzondere vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

"Het moderne ontwerp van het gebouw valt op zijn plek in de natuurlijke omgeving."

05-DSCN4567 De Zeven

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?