Etappe 1
Beilen – Ruinen
Kenmerken van deze etappe: Plassen en vennen, Bosrijk, Heide en zand(grond)
Je start in esdorp Beilen. Vanaf het station wandel je zuidwaarts het dorp uit en al snel kom je op het Terhorsterzand met zandpaden, heide en vennen. Na deze eerste kennismaking met de schitterende natuur steek je de A28 over en stap je niet kort daarna het Nationaal Park Dwingelderveld in. Je wandelt door gevarieerd bos, over zandpaden en zacht glooiende heidevelden en maak je kennis het grootste natte heideveld, het Dwingelderveld. Dit is het land van Jac. P. Thijsse. In de verte zie je de grote telescoop van de Sterrenwacht Dwingeloo en wandel je langs de Benderse Berg waar het huisje van Anne de Vries stond en hij inspiratie opdeed voor zijn boek ‘Bartje’.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Bezoekerscentra
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Treinstations
Treinstations in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Rustplaatsen
Langs de route staan 31 Drenthepad bankjes, handig om even uit te rusten.
Terhorsterzand
Lekker uitrusten in het najaarszonnetje
Dwingelderveld
Schaapskudde Lhee, in de bosrand staat de radiotelescoop van Dwingeloo
Dwingelderveld is uniek
“Ik bid nie veu brune bon’n” Deze legendarische tekst uit het boek ‘Bartje’ van Anne de Vries kent iedereen. Hij schreef het boek in zijn huisje op de Benderseberg op het Dwingelderveld. Onderwijzer en natuurbeschermer Jac P. Thijsse kende het Dwingelderveld ook goed hij deed er veel onderzoek en gaf de aanzet tot bescherming van het gebied dat wij nu als Nationaal park kennen.
Mijn advies... Bescherm de natuur en blijf op de paden
Meer weten?
Drents Heideschaap
Schapen maakten eeuwen lang een onlosmakelijk deel uit van het Drentse heidelandschap. Het ras is een van de oudste schapenrassen van Europa. Tegenwoordig worden de schapen gebruikt om de natuurterreinen te onderhouden. Schapen vreten de grassen en jonge boompjes tussen de heide kaal waardoor heideplanten een kans krijgen zich te verjongen en de heide vitaal blijft. Op het Dwingelderveld lopen twee kuddes namelijk kudde van Lhee en Ruinen.
Jeneverbes
In veel natuurgebieden in Drenthe, wat vroeger vooral stuifzand gebieden waren staan in de niet-beboste gedeelten dichte jeneverbesstruwelen. De jeneverbes is net als heide een pionier van arme gronden. De jeneverbes is een cipres achtige. De vrucht is een kruid die o.a. in de jenever stokerij wordt gebruikt.
Drenthepad anno 1975
Het Drenthepad is uiteraard gevuld met schitterende landschappen. Het Drenthepad is het oudste lange afstands wandelpad Ooit LAW 2 en liep het pad van het Nivon Hondsrughuis in Noordlaren naar het Nivon Hunehuis in Havelte. Maar voor onze wandelaars hebben we ook nu nog de mooiste gebieden op de kaart gezet, waarvan zelfs wandelaars die in Drenthe wonen, verrast zijn!
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!