Etappe 20

Hooghalen – Beilen

20.1 km
5 uur

Kenmerken van deze etappe: Meren en vennen, Heide en Boerenland

Nadat je de snelweg bent gepasseerd wandel je over de Laaghaleresch, akkers en weideland tot zover het oog rijkt. Al snel veranderd dit decor in een  weids heideveld en pijpenstrootje tot aan de horizon. Het Hijkerveld, één van de grootste heidevelden heeft grote prehistorische waarde, een grafheuvelgroep en een raatakkercomplex (Celtic Field)  uit de IJzertijd zijn bewaard gebleven. Tientallen vennen en veenrestanten geven een goede indruk van het Drenthe van vroeger. Aan de westzijde liggen de vloeivelden en het vloeimeer van de voormalige aardappelmeelfabriek Oranje. Na het sluiten van de fabriek is dit vloeiveldensysteem omgevormd tot een waterrijk vogelreservaat Diependal.

 

Deutsch
Sie gehen über die Laaghalen-Esche. Felder und Wiesen, so weit das Auge reicht, führen zum Hijkerveld – einer riesigen Heidelandschaft mit Rohrstroh…
Weitere deutsche Infos

English
You walk over the es of Laaghalen. Fields and meadows as far as the eye can see lead to the Hijkerveld – a wide heathland with reed grass…
More English info

Horeca: 3
Overnachtingslocaties: 4
OV - Treinstations: 1
OV - Overige opstappunten: 2
Parkeerplaatsen: 3
Rustplaatsen: 1
Hijkerveld
Hijkerveld
Diependal

Hijkerveld

Karrenspoor op de bloeiende heide met een vennetje

Hijkerveld

Weids uitzicht over het Hijkerveld met pijpenstrootje

Diependal

Waterrijk vogelreservaat op de voormalige vloeivelden van de aardappelmeelfabriek van Oranje

Hijkerveld - Diependal

Wilma , Vrijwilliger - Veld medewerker

Het Hijkerveld vormt samen met het natuurgebied Diependal een bijzonder natuurgebied. Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe en ligt bij Hijken. Grote delen waren tot in de ijzertijd in gebruik als woongebied. De ijzertijdboeren maakten gebruik van kleine omwalde raatakkers, celtic fields genaamd. Overblijfselen van deze prehistorische akkers liggen op de heide. Ook grafheuvels en oude karrensporen wijzen op vroegere bewoning. Het gebied is daarna eeuwenlang alleen maar voor beweiding gebruikt. Een traditioneel gebruik dat door Het Drentse Landschap in ere is hersteld. Het naastgelegen Diependal is een waterrijk natuurgebied met vennen erin waren die tot 1980 in gebruik waren bij de ‘Aardappelmeelfabriek Oranje’ als vloeivelden-complex.
Tegenwoordig is het Diependal is een rustplaats voor onder andere steltlopers als de groenpootruiter, zwarte ruiter en watersnip en een broedplaats voor onder meer de zeldzame roodhalsfuut, geoorde fuut, dodaars, het baardmannetje en de krakeend. In de trektijd verschijnen vele soorten trekvogels, soms in groten getale.

Lees meer

Nivon JPG
Wilma • Etappebeheerder

Dit natuurgebied is een vogelreservaat waar oude natuur en nieuwe natuur zich verenigen

18-DSC00498 Diependal

Help jij ons onze paden te onderhouden?

Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.

drente
Luc • Padcoördinator van het Drenthepad

Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!

Probleem melden?