Etappe 17
Elp – Hooghalen
Kenmerken van deze etappe: Historie, Erfgoed, Vennen, Bosrijk, Heide
In het beekdal van de Elperstroom wandel je in het hart van Drenthe, midden op het Drents plateau, een hoogte in Saale-ijstijd ontstaan, langs een mozaiek van vochtige en natte graslanden. Door herstel van de waterhuishouding is een verdere achteruitgang voorkomen. Je wandelt door prehistorische natuur naar Kamp Westerbork, een historische plek om stil van te worden. Van hieruit, bij de sterrenwacht, deporteerde de Duitse bezetter meer dan 100.00 Joden, Sinti en Roma naar de kampen in Oost-Europa.
Actuele routewijzigingen
Hier vind je de actuele routewijzigingen op deze etappe omdat de route is geblokkeerd en er een omleiding geldt.
Kijk coor gedetailleerde informatie op de etappe-pagina. Hier vind je meer informatie o.a. over waarschuwingen en restricties voor wandelen met hond!
Bezienswaardigheden
In de wandelgids worden verschillende tips gegeven voor kijkpunten. Aanvullend hierop geven we op de etappepaginas tips van de vrijwilligers voor bezienswaardigheden op de route.
Bezoekerscentra
Horeca
Tips voor horeca in en rond de vermelde dorpen op basis van informatie op Google Maps.
Kijkpunten
Tips van de vrijwilligers voor bijzondere kijkpunten onderweg.
Overnachtingslocaties
Tips van de etappebeheerders voor overnachtingsadressen die, op loopafstand van max. 2 Km, langs te route liggen. De adressen zijn per dorp opgenomen op onderstaande lijst.
Heb je een overnachtingsmogelijkheid aan het Drenthepad? Neem dan contact op voor meer info.
OV - Overige opstappunten
Overige OV-punten in de buurt van de route die je reis vergemakkelijken.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen in de buurt van de route die wellicht handig zijn om je eigen etappe in te kunnen delen.
Uitkijktoren Holmer-Halkenbroek
Een adembenemend uitzicht over het Hart van Drenthe. Hier krijg je een beeld van hoe het brongebied van de Drentsche Aa er ongeveer uit kan hebben gezien.
Kamp Westerbork,
102000 steentjes voor hen die niet meer terugkeerden
Omgekeerd soepbord
Drenthe wordt vaak een omgekeerd soepbord genoemd. Dit komt doordat het Drents plateau (Hart van Drenthe) hoger ligt dan de omliggende gebieden. Alle regen die er valt stroomt direct weg. Hierdoor is het een zeer droog gebied. De waterscheiding op de lijn Hooghalen en Borger in ontstaan tijdens de laatste ijstijd 116000 tot 11000 geleden ontstaan. Hierdoor vloeit water af naar het noorden Drentsche Aa en aan de zuidkant van deze lijn naar Coevorden en Meppel.
Holmers – Halkenbroek in het hart van Drenthe is één van de brongebieden die het meest in takt is. Hier krijg je een beeld van hoe zo’n brongebied er ongeveer uit kan hebben gezien. Bij Hooghalen en Grolloo zijn ook brongebieden van de Drentsche Aa. Talloze beekvertakkingen komen samen en hebben een andere naam vaak vernoemd naar het dorp ze langs stromen: Grolloerdiep, Amerdiep, Loonerdiep, Rolderdiep, Schipborgsche Diep waar alles bij elkaar komt en overstroomt bij perioden grote regenval. (zie foto)
Meer oostelijk liggen de brongebieden van de Hunze, het Voorstediep nabij De Kiel en het Achterstediep nabij Valthe.
Als je eenmaal begrijpt hoe de waterhuishouding in het Hart van Drenthe in elkaar zit
Meer weten?
Natuurlijk 'Hart van Drenthe'
In het Hart van Drenthe ligt rond de dorpen Grolloo, Elp, Schoonloo een robuust natuurgebied dat deel uitmaakt van Nationaal park Drentsche Aa. Het Hart van Drenthe is brongebied van een aantal beken in Drenthe: de beken in het stroomdal van de Drentsche Aa, de Hunze, het Meppelerdiep en de Overijsselse Vecht. Brongebieden voeden de beken op twee manieren. Regenwater dat zich van hoog naar laag een weg zoekt. En kwel, dat is regenwater dat elders is gevallen, in de bodem zakt en via ondergrondse stromen reist om vervolgens weer als mineraalrijk water aan de oppervlakte te komen.
Kamp Westerbork
De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp. Kamp Westerbork stond tijdens de Tweede Wereldoorlog bekend als ‘voorportaal van de hel’. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd en in gebruik genomen als vluchtelingenkamp. Het Drenthepad voert je over het voormalige kamp Westerbork.... Indrukwekkend... Je wandelt vervolgens een stuk over de oude spoorbaan.... er staan dagmonumenten ... elke dag dat er een transport was naar een concentratiekamp
Radiosterrenwacht
Langs het voormalige kamp Westerbork, het Hingsteveen en de radiosterrenwacht loopt het Melkwegpad. Het Drenthepad dat samenloopt met het Melkwegpad voert je langs de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa centraal. Jong en oud leren spelenderwijs over de werking van de radiotelescopen, de Melkweg en ons zonnestelsel. De radiosterrenwacht vindt u op het terrein van het voormalig Kamp Westerbork, een plek waar geschiedenis, natuur en wetenschap elkaar ontmoeten.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!