Etappes van het Drenthepad
Ontdek OerDrenthe in 18 afwisselende etappes, over zoveel mogelijk onverharde paden en wegen, langs akkers en weiden, door bossen en over heide. Over het zand en door het veen. Maak kennis met de prehistorie in het geopark de Hondsrug en wandel door Drenthes Nationaal parken op het oudste naoorlogse langeafstandswandelpad van Nederland. Start- en eindpunt is Beilen, maar je kunt natuurlijk in elke plaats starten, je komt er uiteindelijk weer uit.
Heb je vragen over het Drenthepad?
Kijk eens op de pagina Veel gestelde vragen.
Wandel je met je hond?
Lees dan de aanvullende informatie voor wandelaars met hond
TIP!
Ga voor gedetailleerde informatie naar de etappepagina.
Op de overzichtskaart (in dit scherm links) wordt de interactieve routelijn getoond van alle etappes. De bolletjes geven een beeld van de etappe-informatie. Ga voor gedetailleerde informatie naar de etappe die je wilt gaan lopen. Klik op de routelijn als deze van kleur verandert of kies een etappe uit onderstaande lijst. Je leest daar per etappe over eventuele routewijzigingen, omleidingen, waarschuwingen en gedetailleerde informatie over het OV. De informatiebolletjes voor specifieke etappe-informatie zijn op de etappepagina aanklikbaar. Ook vind je daar het GPX-bestand.
Drenthepad - Nivonpad 'Drente'
Nivon Natuurvrienden © Alle rechten voor behouden.
Aanvankelijk liep het pad van Nivon Natuurvriendenhuis ‘De Hondsrug’ in Noordlaren naar Nivon Natuurvriendenhuis ‘Hunehuis’ in Havelte.
“Te gast!”
“Het Drenthepad rijgt natuurgebieden, esdorpen, cultuur- en archeologische historie en geschiedenis uit recenter verleden aan elkaar.
Grote delen van dit streekpad gaan over natuurterreinen en terreinen van particuliere eigenaren. Bij alle eigenaren is toestemming gevraagd voor het Drenthepad en ook verkregen; zij verlenen de wandelaars gastvrijheid. Dit maakt het mogelijk om deze terreinen te bezoeken en te genieten van het landschap en zijn bijzondere flora en fauna”.
Laat alleen je voetafdruk in het zand achter:
– Regels van de eigenaar opvolgen
– Vee niet verstoren en niet voeren
– Hekken sluiten
– Geen afval achterlaten
– Honden aan de lijn
– Respect voor de natuur, pluk geen bloemen
– Geen vuur en niet roken in de natuur
Wil jij onze vrijwilligers helpen bij het onderhouden van onze paden?
Drenthepad Wandelgids
Lange-Afstand-WandelpadDrenthepad Wandelgids
Lange-Afstand-WandelpadOp de eerste etappe van het Drenthepad loop je na 4 km al het eerste Nationaal park in. De wandeling begint in esdorp Beilen en na korte tijd loop je in een groene oase.
Meer weten?
Nivon Natuurvrienden "Alle rechten voorbehouden"
Het Drenthepad © is ontwikkeld door leden van het Nivon gewest Noord. Alle rechten zijn voorbehouden aan Nivon Natuurvrienden ©. De naam 'Drenthepad' alsmede de informatie en foto's uit de wandelgids 'Drenthepad' en/of geplaatst op de website Drenthepad.nl mag niet worden gebruikt, vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt worden door druk of kopie of welke andere vorm dan ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van Nivon Natuurvrienden Amsterdam.
En als je het Drenthepad hebt afgerond...
Trakteer je zelf op een echte Drenthepad pin of een echte Drentepad badge. In 1975 kende het Drenthepad voor de wandelaars die het Drenthepad volbrachten een speldje. Tegenwoordig loop je het Drenthepad voor jezelf en hoef je niet te bewijzen dat je het pad hebt volbracht. Maar een aandenken op de rugzak.... dat is natuurlijk wel leuk.
Veelgestelde vragen
Beginnende wandelaar en heb je vragen... Hoe zit het met die markeringen? Wat zijn etappes? Hoe kom ik aan een wandelgids? Kan ik met een oude wandelgids wandelen? Beginnen met wandelen van Streekpaden en LAW's kan misschien spannend zijn. Lees hier alles wat je moet weten voor je begint met wandelen. Heb je een vraag over wandelen? Misschien vind je het antwoord bij onze veelgestelde vragen.
Help jij ons onze paden te onderhouden?
Nivon Wandelen is een groep van 300 vrijwilligers die met zijn allen meer dan 4000 kilometer wandelpaden onderhouden. We zorgen ervoor dat de paden schoon zijn, maken wegwijzers goed zichtbaar en halen obstakels uit de weg. Daarnaast dragen we er zorg voor dat de route en omleidingen goed vindbaar zijn voor de wandelaar, online en offline. Ondersteun jij Nivon Wandelen? Al met een kleine bijdrage help je alle vrijwilligers dit werk te laten blijven doen.
Wandelaars zijn onze ogen, zij melden problemen en obstakels op de route. Wij lossen ze op!